Een Achterhoeks huwelijk in Brandwijk

Op 14 oktober 1779 trouwt Fredrik Overkempink uit Aalten (Achterhoek) in Brandwijk met Aaltje Pellenberg uit Ruurlo. Beiden wonen op dat moment in de Alblasserwaard: Aaltje in Ottoland, Frederik in Brandwijk. Hoe zouden ze in onze streek terecht gekomen zijn? Ontmoetten ze elkaar hier?

Ze moeten beiden wel opgevallen zijn hier in onze streek, want ze hadden zeker een Achterhoeks accent en andere gewoonten. Jammer dat je dit soort bijzonderheden achter een huwelijksinschrijving niet te weten kunt komen.

Zoekend op internet naar eventuele familieleden, vond ik een Frederik Overkempink, gedoopt in november 1741 in Aalten. Zoon van Cornelis Nieuwenhoofd (ook wel Overbeek of Overkempink) en Hendersken Tolkamp. Deze Frederik had 9 broers en zusters. Of hij zelf kinderen had, heb ik niet kunnen achterhalen.

Aaltje Pellenberg was ook niet eenvoudig te traceren. In 1746 wordt er in Ruurlo wel een Aleida Pellenbarg gedoopt. Zou zij de Aaltje zijn die met Frederik trouwde? Via de website wiewaswie.nl was dit eigenlijk de enige Pellenberg/Pellenbarg die gelet op de leeftijd van de gevonden Frederik in aanmerking komt. Hoe lang ze in onze streek gewoond hebben of wanneer ze overleden zijn, heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Dus wie weet, is er nog eens een genealoog op zoek naar deze Frederik Overkempink en Aaltje Pellenberg….

acte frederik overkempink

Frederik Overkempink overlijdt in Molenaarsgraaf in 1810, zonder testament opgemaakt te hebben. Er waren geen kinderen of andere erfgenamen bekend. Daarom verscheen er op 6 november 1810 een advertentie in de Courier van Amsterdam, waarin eventuele belanghebbenden worden opgeroepen zich te melden ter secretarie van Molenaarsgraaf.

Plaats een reactie