Boerderijen en hun namen

Langs de Giessen staan nogal wat boerderijen die in de loop van de tijd een naam kregen. Aan de Binnendamseweg staat bijvoorbeeld de Adriana-Hoeve. Deze is genoemd naar de eigenaresse die het pand destijds liet bouwen. Ik hoorde eens van iemand in Giessen-Oudekerk dat er in de volksmond ook wel “Adriana ho eve” van gemaakt werd…

Iets verder richting Giessen-Oudekerk staat de Verkeerde Wereld. Tenminste, dat is de naam die aan de westzijde met rode pannen in het zwarte pannendak is vastgelegd. De meeste mensen kennen het pand als de Omgekeerde Wereld, want zo werd het in de volksmond genoemd. Gezegd wordt dat het huis zo heet omdat het met het voorhuis aan de Giessen staat in plaats van aan de weg. Dit is geen bijzonder verschijnsel, want vroeger waren de rivieren, vlieten en andere watergangen dé verkeersaders in onze Alblasserwaard. In die tijd was het water beter te begaan dan de wegen – die in de herfst en winter namelijk veranderden in slecht begaanbare modderpaden.

Aan het begin van de Slingelandseweg staan twee fraaie boerderijen die ook een naam dragen. De eerste aan de linkerzijde is de Helena-hoeve. Daar tegenover staat, fraai langs de Giessen gelegen, ’t Hoogt. Naar wie de Helena-hoeve vernoemd is heb ik nog niet achterhaald. ’t Hoogt daarentegen is een naam die al heel lang aan deze Slingelandse boerderij is verbonden. De oudst bekende vermelding van deze naam dateert uit 1666. Begin november van dat jaar werd de klok in de kerk van Giessen-Nieuwkerk op twee dagen geluid wegens het overlijden van Henrick Cornelis op het hooch. Hieruit kunnen we direct ook afleiden dat Nederslingeland op dat moment kerkelijk ook al onder Giessen-Nieuwkerk viel. In 1683 en 1684 wordt in het oud notarieel archief van Goudriaan gesproken over Teunis Jansz, wonende opt hoogh onder den dorpe van nederslingelant.

Leuke bijkomstigheid is dat op een prent uit 1733 van de buurt Slingeland ’t Hoogh ook mooi te zien is.

Dit waren zomaar vier voorbeelden van boerderijnamen. Ken je er meer en – nog leuker – weet je hoe het komt dat de boerderij zo heet? Laat het even weten!

adriana hoeve
De Adriana-Hoeve aan de Binnendamseweg.   Foto: Anneke Bode.

verkleind verkeerde wereld
Voorzijde (aan de Giessenkant) van boerderij de Verkeerde Wereld, in de volksmond meestal ‘Omgekeerde Wereld’ genoemd.  Foto: Anneke Bode.
100_5273

Hierboven is de naam van de Verkeerde Wereld te lezen (westzijde van het dak). Foto: Anneke Bode.

hoog 4
Boerderij ’t Hoogh aan het begin van de Slingelandseweg in Giessenburg. Foto: Anneke Bode.
Atlas Schoemaker – Slingeland, de buurt.

Plaats een reactie